Tänään on oikea joulu! Eilen oli vasta aatto. Muuan Jeesus Nasaretilainenhan syntyi nimenomaan 25.12., mikä ei kyllä ole historiallinen fakta, mutta näin on päätetty. Tästä johtuen minulle tämä on se oikea JOULUpäivä, hössötys on ohi ja voi tosiaan viettää rauhassa joulua. Siitä johtuen blogipostaus tulee tänään, hyvää joulua itse kullekkin säädylle toivottaen. Postaus sisältää tekosyitä päivitysten vähäisyyteen, blogimiittiä, blogimiittejä Palestiinassa sekä joulunviettoa Palestiinassa.

HENKILÖKOHTAISTA LIIRUM-LAARUMIA
 
Minulla ei ole tällä hetkellä omaa tietokonetta, joten se on yksi syy miksi kirjoittelu on jäänyt vähemmälle. Mutta tietenkin se on vain tekosyy. Olen kyllä viettänyt netissä aikaa koko syksyn välillä tyttöystävän (ex-avovaimon) ja välillä työpaikan koneella, oikeastaan joka päivä noin tunnin ainakin.

No, tämäkin asia korjautuu kohta kun tilasin itselleni oman läppärin, joka saapuu joskus vuoden ensimmäisellä viikolla ja muutimme tyttöystävän kanssa omiin osoitteisiin asumaan. Näistä henk. koht. asioista en ole täällä pahemmin kirjoitellut, mutta tuon blogissa mainitun Kroatian matkani aikana kypsyi ajatus tästä, että sanon vuokralaiseni irti  ja jatkamme seurustelua erillään asuen kuten sen aloitimmekin. Blogiin tämä liityy niin, että enään minun ei tarvitse kilpailla nettiajasta vaan voin kirjoittaa aivan, koska haluan. Myöskään tästä ei siis tule eronneen katkeran miehen tilitystä vaan asiassa pysytään. Tosin olen ajatellut, että avaan myös uuden blogin, joka käsittelee yleismaailmallisia ilmiöitä laajemmin kuin tämä blogi. Se ei kuitenkaan tule lopettamaan tätä blogia, korkeintaan osana sitä tai sitten ihan omana bloginaan. Tulevaisuus sen meille kertoo.

Aikaisemmin perustamani kännykkäblogi ei jaksanut minua innostaa, joten se on kuopattu tältä erää.

BLOGIMIITISTÄ VEERUSKASSA JA KEHITYSAJATUKSIA

Ilta oli oikein onnistunut. Minun piti tulla vain yhdelle Minhin ja Lumen kanssa, mutta toisinpa kävi. Minulla oli todella mielenkiintoiset keskustelut esimerkiksi rappiotädin kanssa musiikista, joka saattaa johonkin käytännön juttuihinkin johtaa. Myös keskustelin Lostiksen kanssa, lähinnä minhistä.

Illan "hauskin" jälleennäkeminen syntyi kuitenkin sunäitisi kanssa, joka siis on entinen opettajani. Kaksi vuotta hän oli pääasiallinen openi. Opiskeluaika jakaantui "hassusti", koska ensimmäisenä vuotena meillä oli kovastikkin vaikeuksia löytää "yhteistä säveltä", mutta toinen vuosi taas sujui suorastaan loistavasti. Ehkäpä olen hitaastilämpiävää tyyppiä? :) 

Yksi asia kuitenkin mieltä jäi kaivamaan. Sunäitisi oli omaan blogiinsa kirjoittanut, että olin tullut miittiin minhin avecina ja rappiotädiltä kuultuna, että koska "asun tuossa kulman takana".  Avec-juttu pitää sinänsä paikkansakkin, koska muuten tuskin olisin tullut kun en tähän bloggaajien "sisäpiiriin" kuulu ja blogini aiheen ollessa tällainen, ainoa ilmeisesti suomenkielinen kuitenkin, myös ikävä kyllä "mariginaalisisältönsä" takia hieman paitsiossa ainakin kommentoinnin osalta. Kyllä tätä 10-20 ihmistä kuitenkin säännöllisesti lukee ja useampi varmaan eksyy välillä ihmettelemään. Aina kun päivittelee useammin riittää lukijoitakin tosin enemmän. Eipä ollut kukaan vierailijoista kuitenkaan blogistani edes kuullut, vaikka sen kuuliaisesti listaan ilmoitin kun sisään tulin.

Kuitenkin pääasiassa sinne tulin, koska olen bloggaaja. Suomenkielisessä maailmassa tämänaiheinen blogi tulee aina pysymään marginaalissa, sen olen jo vuosien aikana tajunnut. Silloinkin kun olen koko ajan päivittänyt. Englanniksi aiheesta on olemassa blogeja, joissa keskustelu käy todella kuumana, mutta haluan kirjoittaa omalla äidinkielelläni.

Ehkäpä siis siksi pieni narsisti minussa haluaa laajentaa aihepiiriä, jotta se koskettaisi useampia. Näihin teksteihin on kuitenkin käytetty valtava määrä aikaa ja vaivaa faktojen selvittämiseksi. Mitenkään päiväkirjamaisia blogeja halveksumatta, oman päiväsi tapahtumat ovat sinulla päässäsi, mutta minä joudun aina tekemään hirveän taustatyön kun vuosilukuja etc. selvitän, vaikka monet ulkoa muistankin. Sikäli ne ovat kuitenkin arvokkaita, että eräs tämän blogin tarkoituksesta on toimia "tietopankkina" asiaa koskien, joten kerran tänne tuodut jutut vaikkapa päätöslauselma 242:n merkityksestä eivät mihinkään vanhene ja niitä voi käyttää, vaikka oppimateriaalian. Mielipiteitäni sisältäviä kirjoituksia ei sellaisina tietenkään voi käyttää.

Toinen asia aihepiirin laajentamiseen on se, että Palestiinassakaan ei koko ajan tapahdu mitään järisyttävää ja uutiset eri palveluista päivittyvät tänne automaattisestikkin sekä ne näkee lehdistä. En siis halua turhaan pelkkänä "uutispalveluna" toimia. Enemmänkin haluan kirjoittaa historiallisista tapahtumista tai sitten suurempia uutisia analysoiden. Jossain vaiheessa nimittäin tuli päivitettyä jatkuvasti uutisilla, jotka jokainen voi lehdestä tai uutispalvelusta lukea. Kaikkea tätä tulee tietty sopivasti "sotkea" keskenään, mutta pelkkä uutisblogi on älyllinen itsemurha.

Siirtykäämme sitten Palestiinaan....

PALESTIINAN ALUEEN MÄÄRITTELY:
(Tämä voi tuntua oudolta niistä ihmisistä, jotka eivät ole asiasta enempää keskustelleet internet-palstoilla, mutta voin vakuuttaa sen olevan eräs "elämän ja kuoleman"-kysymyksistä kun puhutaan eri kansojen oikeutuksista alueisiin)

Huomioikaa, että minä tarkoitan aina Palestiinalla koko Palestiinan aluetta, johon siis kuuluu myös Israel. Brittiläisen mandaatin aikaan siihen kuului myös Jordania, mutta kyllä tuo (Trans)jordania on viimeisen tuhannen vuoden aikana tunnettu lähinnä Etelä-Syyrian osana. Palestiinan maantieteellinen määritys on  muutenkin vaihdellut vuosisatojen aikana, joten siihen on välillä kuulunut jos jotakin aluetta, jotkut puhuvat jopa koko Niilin ja Eufratin välisen alueen itse asiassa olevan Palestiinaa.

Minä kuitenkin puhun aina Välimeren ja Jordan virran välisestä alueesta, joka rajoittuu pohjoisessa Libanoniin ja etelässä Eilatiin. 1922 tapahtunut Jordanian erottaminen omaksi halinnolliseksi yksikökseen Palestiinan mandaatista määrittelee Palestiinan myös näin. Teknisesti Jordania toki kuului Palestiinan mandaattiin aina vuoteen 1946, mutta käytännössä se oli eri kokonaisuus ja itse mandaattitekstikin antoi Britannialle luvan tehdä erilaisia hallinnollisia järjestelyjä Jordan virran itäpuolella.  Palestiinan mandaattiin kuuluminen ei siis vielä tarkoita, että alue tosiaan olisi Palestiinaa. Itse asiassa  Brittiläinen Palestiinan mandaatti nimettiin "Palestiinan mandaatiksi", koska Ranska otti naapurialueet "Syyrian mandaatiksi", piti Jordania yhdistää "Palestiinaan", vaikka siis oli aiempi Etelä-Syyria. Vastoin joitakin väitteitä Kansainliitto myös hyväksyi tämän erotuksen 11.9.1922 kokouksessaan. Mandaatti "juutalaisten kansallista kotia" varten aloitettiin käytännössä 1923, jolloin brittien mandaattihallinto perustettiin. 

VIELÄ KERTAUSTA TERMEISTÄ

Palestiinan mandaatti = Kansainliiton Isolle-Britannialle myöntämä hallintaoikeus ensimmäisen maailmansodan häviäjänpuolen Ottomaani-imperiumin erääseen osaan. Mandaatin tarkoituksena oli perustaa alueelle "juutalaisten kansallinen koti" ja saattaa loputkin alueet itsenäisiksi valtioiksi kelpaaviksi alueiksi. Mandaatti lakkasi 1948 Israelin itsenäistyttyä ja juutalaiskansan itse julistaessa, että "kansallinen koti" on nyt perustettu. Vähän ennen tätä Britannia oli luovuttanut mandaatin (valtakirja) takaisin Kansainliiton seuraajalle YK:lle, jonka jäsenvaltiot hyväksyivät nopeasti Israelin.

"Juutalaisten kansallinen koti" Palestiinassa = Luultavasti valtio , mutta sen merkityksestä kiistellään. Toisista se tarkoittaa vain turvapaikkaa tai autonomista aluetta jonkin muun  valtion osana.

"Balfourin julistus" = "kansallinen koti" esiintyi ensimmäisen kerran lordi Arthur Balfourin kuuluisassa "Balfourin julistuksessa", joka annettiin "palkintona" juutalaisille heidän tuestaan briteille ensimäisessä maailmansodassa. Myös arabit tukivat brittejä ensimmäisessä maailmansodassa ja hekin saivat lupauksia. Osa toteuttiin, osa ei ja osa meni ristiin juutalaisille annetuiden kanssa. Nämä ristiin menneet lupaukset ovat yksi syy alueella alkaineisiin ongelmiin. Balfourin julistus kuitenkin toimi pohjana "Palestiinan mandaatin" perustamiselle.

JOULUNVIETTO PALESTIINASSA (Betlehemissä) 2006

Huomattautettakoon aluksi, että palestiinalaiset kristityt ovat pääosin "katoliseen" tapaan toimivia, moni tietty katolisia onkin. Monet ovat myös kopteja, jotka voivat ylpeillä aina Jeesuksen aikaan ulottuvilla sukujuurilla ja uskonperinteillä. Tästä johtuen, kuten holyland henkilökohtaisestikkin, he viettävät joulua vasta tänään 25.12. ja ainoastaan keskiyön messu on ehditty heillä pitää tähän mennessä.

_42386697_sabbah_ap203b.jpg

MTV3:

Betlehemissä juhlistettiin Jeesuksen syntymäjuhlaa

25.12.2006 06:51
Israel vaatii palestiinalaisia poistumaan Jeesuksen Syntymäkirkosta.

Betlehemin juhlallisuuksissa oli mukana myös palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas. Muslimi Abbas halusi ilmaista toiveensa rauhasta Lähi-idässä.

Tuhannet ihmiset ovat viettäneet jouluaaton juhlallisuuksia Jeesuksen syntymäkaupungissa Betlehemissä Länsirannalla. Juhlakansaan kuului niin paikallisia asukkaita, kristittyjä arabeja naapurivaltio Israelista sekä jokunen turisti.

Betlehemin asukkaat esittävät vuosittain perinteisiä joulun tapahtumia. Palestiinalaiset lapset muun muassa marssivat kaduilla, soittivat rumpuja ja säkkipillejä. Keskiyön messu keräsi myös satoja ihmisiä.

Betlehemin juhlallisuuksissa oli mukana myös palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas. Abbas, joka on muslimi, ilmaisi osallisuudellaan toivoa alueen rauhasta, jonka hän uskoi olevan lähellä tavattuaan toissapäivänä Israelin pääministerin Ehud Olmertin.

Päästäkseen Betlehemin kaupunkiin on ohitettava Israelin rakentama muuri, jolla vartioi poliiseja. Israel on perustellut muurin rakentamista sillä, että palestiinalaiset itsemurhapommittajat eivät pystyisi vahingoittamaan Israelin asukkaita.

+++ Abbasia vastoin kuitenkin katolisen kirkon Pyhän maan Jerusalemin patriarkka Michel Sabbah ilmaisi keskiyön messun aikana syvän huolensa palestiinalaisten sisäisestä väkivallasta lähinnä Fatahin (pre. Abbasin sekulaari puolue) ja Hamasin (islamilainen puolue, joka ei tunnusta Israelia) kannattajien kesken. Hän totesi "Veljensä kimppuun käymisen olevan samaa kuin käydä itse Jumalan kimppuun", vaatien lähi-idän poliittisilta johtajilta tahtoa olla elämän antajina, ei kuoleman.

Sabbah tunnetaan voimakkaana kahden-valtion ratkaisun kannattajana. Hän on itse myös palestiinalainen. Kristittyjen huonoja oloja kahden valtaryhmittymän eli Israelin juutalaisten ja Palestiinan muslimien välillä hän on kritisoinut voimaakkasti. Hän on jopa kertonut kristittyjen olevan Pyhällä maalla nyt suuremmassa ahdingossa kuin koskaan aiemmin ristiretkivaltioiden sorruttua.

Jopa Jerusalemin patriarkan pitää Betlehemiin päästäkseen matkata läpi Israelin perustamien tiesulkujen ja kiertää kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICJ) laittomaksi julistama turva-/apartheidaita riippuen kummalta kantilta aidan näkee. Laittoman aidasta kuitenkin tekee se, että ICJ näin julisti ja tuomio perustui siihen, että se eristää palestiinalaisyhteisöjä toisistaan, ei kulje Israelin omalla maalla vaan miehitysalueella ja on luonteeltaan diskriminoiva.

Monet ovat vedonneet siihen, että ICJ:ssä toiminut USAn tuomari (USA itse ei edes koko tuomioistuimen arvovaltaa tunnusta, koska Bush ei suostu USAn sotilaiden joutuvan syytetyksi kansainvälisessä tuomioistuimessa) esitti eriävän mielipiteen aidan laillisuudesta. Toisin kuin nämä ihmiset väittävät hän ei kuitenkaan sinänsä väittänyt aidan olevan laillinen, vaan se olisi hänestä pitänyt julistaa laittomaksi eri perustein kuin muut sen tekivät. Kyseessä taitaa siis olla kiistämättä apartheid-muuri eikä turva-aita. Turva-aita perustelua käyttää enään ainoastaan Israelin hallitus, USAn äärioikeisto, ääri-kristilliset ja sellaiset Israelin tukijat, jotka eivät hyväksy palestiinalaisvaltiota. Holyland itse tukee molempien oikeutta valtioon.

"Joulua juhlitaan tänä vuonna vaikeissa olosuhteissa", kertoo Sabbah Jeesuksen syntymäkirkossa. Vallasta taistelu johtaa hänen mukaansa uusiin kuolemiin ja jopa orjuuteen, ja siihen ihmiset itse itseään vapaaehtoisesti johdattavat.

Betlehemin turistibusiness on  romahtanut väkivallan ja Hamasin valtaannousun johdosta, mikä on köyhille palestiinalaisille paha takaisku. Tänä vuonna ei kuitenkaan ilmeisesti vielä ole pahempia väkivaltaisuuksia sattunut. Tosin kaksi Kassam-rakettia on ammuttu Gazasta Israeliin, kuitenkaan vahinkoja aiheuttamatta.

JOULU-UUTISIA ISRAELISTA (Israeluutiset tripod) 24.12.

Uutiset ovat Jouluaatolta. Ne ovat erikseen mainittuja suoria lainauksia lukuunottamatta omin sanoin kerrottuja lähdettä mukaillen sekä omaa tietoa lisäillen. Tarkoituksena on kertoa asioista hieman tasapuolisemmin kuin alkuperäislähde. Israel-uutisten kunniaksi täytyy tietty sanoa se, että se on ehdottomasti useimmin päivittyvä uutispalvelu aiheesta suomeksi, vaikka onkin puolueellinen.

Uutisiin:

Israelin pääministeri Olmert lupasi lahjoittaa palestiinalaisille 100 miljoonaa dollaria heti kun voidaan varmistua, että ne eivät joudu Hamasin käsiin, kertoo uutislähde. Israel ei  kuitenkaan näitä rahoja "anna" mistään vaan Israel on jo kohta vuoden pidättänyt itsellään kaikki palestiinalaisten tulli- ja veromaksut, joten kysymys on rahoista, jotka jo ovat palestiinalaisten.'

Lahja oli palestiinalaisten mielestä kehno. Siitä olen samaa mieltä lähteen kanssa. Nämä ehdotukset siis tehtiin lauantaina päättyneissä Olmertin ja Abbasin neuvotteluissa.

Israel väitttää tehneensä joulun vieton Betlehemissä helpommaksi kuin aiempina vuosina. Sitä on vaikea uskoa kun ottaa huomioon, mitä itse Jerusalemin patriarkka joutui kokemaan matkallaan Jerusalemista Betlehemiin. Tiesuluthan ovat yksi pahimmista palestiinalaisten nöyryyttämisen muodoista. Äiti, joka joutuu synnyttämään poikansa tien varteen sen takia, että sotilaita "ei huvita" päästää läpi tiesulusta sairaalaan vievälle tielle ei varmaankaan ole kovin iloinen. Tämä vain yhtenä esimerkkinä.

Lähde on kuitenkin muiden uutistoimistojen kanssa yhtä mieltä siitä, että Betlehemin turistibusiness jouluisin kärsii edellisvuottakin enemmän. Tässä valossa väite, että tiesulkuja olisi vähemmän kuullostaa lähinnä vitsiltä. Jos Betlehemiin olisi helpompi päästä, tuskin turisteja tulisi vähempää. Huomaatte varmaan dilemman tässä väitteessä.


Israeluutiset:" BETLEHEMIN ASUKASLUVUSTA  vuonna 1948 oli 80 % kristittyjä. Nyt sen määrän arvioidaan nousevan vaivaiseen 20 %:iin Betlehemin alueella. Jerusalemin kristillisen suurlähetystön johtaja David Parsonin mielestä Betlehemin kristityt kärsivät samasta hyljeksimisestä kuin juutalaiset muslimien taholta, joitten mielestä molemmat uskonnot ovat harhautuneita ja vääräoppisia eivätkä ansaitse samaa kunnioitusta kuin muhamettilaisuus. Muslimit tarjoavat kristityille alistettua dhimmi-asemaa, joka turvaa heidän elämänsä, mutta ei salli heille samoja oikeuksia kuin muslimeille."

HL: Myös Jerusalemin latinalainen patriarkka Sabbah (Jerusalemissa on myös ortodoksipatriarkka) kertoo olevansa huolissaan samankaltaisesta kehityksestä, mutta kertoo sen syyksi lähinnä Israelin miehityksen ja USAn sotatoimet Irakissa, joka asettaa palestiinalaiskristityt "vihollisuskoisen" asemaan varsinkin kun muslimien silmissä juutalaisuus näyttää olevan "liitossa" kristinuskon kanssa ja Israelistakin usein puhutaan "ristiretkeläisinä", vaikka eivät ristiä ole nähneetkään kuin sen johon Jeesuksen roomalaiset naulitsivat, juutalaisten painostamina.

Islamilaisessa maailmassa lisää kannatusta saaneet fanaatikot ovat hyökänneet myös arabikristittyjä vastaan. Eräs maltillinen syyrialaisimaami kertoi "fanaatikoilla" olevan tällä hetkellä n.5% kannatus, mutta se on nousussa ja nousee kunnes Palestiinan ongelma ja Irakin sota saadaan ratkaistua. Länsimaat kuten Israel ja USA voivat siis tavallaan syyttää fanatismin kasvusta itseään, vaikka eivät toki ole syypäitä terrori-iskuihin sinänsä, ovat he luoneet sille kasvualustaa. Israel tekee sitä laittomalla miehityksellä ja USA Irakin sodalla.

Israeluutiset: "BETLEHEMIN KRISTITYT  ovat pyrkineet toimimaan kristillisten opetusten mukaan kääntämällä toisen posken, mutta kaikella on rajansa. Jos perheet tyttöjä raiskataan ja sen jäseniä pahoinpidellään, on vaikea nähdä tällaista alistumista mielekkäänä. Useimpien mielestä maastamuutto on ainoa vaihtoehto."

+++HL: Tässä kohtaa Holyland on aivan samaa mieltä. Myös Sabbbah ilmaisi huolensa asiasta kuitenkin edelleen kehoittaen "kääntämään toisen posken" sisällissodan välttämiseksi.

Israel-uutisten muista tiedoitusvälineistä ottamia lainauksia: "Palestiinalaiset kristityt ihmettelevät, missä ovat maailman 1,8 miljardia kristittyä silloin, kun heidän tukeaan tarvittaisiin kipeimmin? (lähde: in Jerusalem 22.12.06 Jörg Luyken.)

JERUSALEM POST käsittelee kristittyjen ongelmaa pääkirjoituksessaan 24.12.06 otsikolla Christians in Crisis. Kirjoituksessa käsitellään Canterburyn arkkipiispan Rowan Williamsin artikkelia The Times lehdessä. Williams tarkastelee artikkelissaan kristittyjen asemaa muutamissa Lähi Idän maissa.

Irakissa hän katsoo länsivaltojen hyökkäyksen aiheuttaneen loputonta kärsimystä maan kristityille. Sodan seurauksena tuhannet kristityt muuttavat pois maasta, kun heidän johtajansa on ensin karkotettu.

Istanbulin ortodoksisesta yhteisöstä on jäljellä enää jäännös, ja sen patriarkka kertoi lehdistölle, että hänen on aika muuttaa Turkista.

Egyptissä kristittyjen ja muslimien välit ovat olleet ja ovat läheiset ja hyvät, mutta hyökkäykset kristittyjä vastaan kasvavat.

WILLIAMS ottaa esimerkiksi kaniikki Andrew Whiten, joka on Lähi Idän sovittelusäätiön presidentti ja St. George kirkon kirkkoherra Bagdadissa. Hän kertoo: ”Kaikki kirkkoni virkailijat on tapettu. He hävisivät vuosi sitten eikä heitä ole nähty sen jälkeen. Jäljellä olevasta seurakunnastani useimpia vastaan on hyökkäilty jollain tavoin tai heille on lähetetty kirjeitä, joissa on luoteja.”

BETLEHEMISSÄ Williams näkee huolestuttavia merkkejä kristittyjen ja muslimien välisissä suhteissa, jotka ovat perinteisesti olleet hyvät. ”Mutta heidän taakkansa lisääntyy sietämättömäksi turva-aidan johdosta, joka lähes kuristaa kaupungin hengiltä.”

JP:N PÄÄKIRJOITUS myöntää, että Willams katsoi tilanteen olleen vaikean ennen Irakin sotaa ja Israelin rakentamaa turva-aitaa, mutta hän selvästi esittää syyttävän havainnon, että kristityt ovat osa ”ristiretkeläisen lännen” sotaa, mikä on johtanut tilanteen huononemiseen.

Pääkirjoitus katsoo Willamsin yksipuolisesti esittävän syytöksiä turva-aitaa vastaan huomioimatta, että se rakennettiin pahenevien terrori-iskujen vähentämiseksi ja että se on kieltämättä säästänyt lukuisia ihmishenkiä. Hän ei myöskään näe, että muslimien harjoittama viha ja väkivalta, mikä ajaa palestiinalaisia kristittyjä PA:n hallitsemilta alueilta, kohdistuu paljon kuolettavammalla tavalla juutalaiseen kansaan."


+++HL: Minä kyllä yhdyn täydellisesti Williamsin näkemyksiin. Jokaisella on tietty oikeus omaan mielipiteeseensä. Kuten Voltaire sanoi "Vaikka vihaan sitä, mitä sanot. Puolustan hengelläni oikeuttasi sanoa se". Tämä kuvaa myös omaa arvomaailmaani valistukseen ja humanismiin uskoen erittäin hyvin.

Rauhallista joulunjatkoa Palestiinaan ja Israeliin toivoo Holyland...

BLOGIMIITIT LÄHI-IDÄSSÄ

Koska postaus venyi jo näinkin pitkäksi tyydyn laittamaan vain linkin erääseen Libanonissa tapahtuneeseen blogimiittiin.

Libanonilaisten bloggaajien 15:sta kokous

DSCF0135%282%29.jpg

DSCF0134%282%29.jpg

Ei ainakaan kuvien perusteella meidän miitistämme paljoa poikennut. Hyvää joulun jatkoa!