Kirjoitellaan nyt välillä muusta kuin pelkästä Israelin tilanteesta. Tarkoituksena oli kuitenkin käydä läpi muitakin maailman kipupisteitä ja tapahtumia. Iran on sitä paitsi suorassa yhteydessä Israel/Palestiina kriisiin, vaikka se ei olekkaan arabivaltio. Se tukee Libanonissa olevia Hezbollah sissejä, joiden kanssa IDF ottaa jatkuvasti yhteen ja kilpailee Saudi-Arabian kanssa islamilaisen maailman johtotähden asemasta. Näin merkittävän valtion selvä vihamielinen suhtautuminen Israeliin ei ole mitenkään pieni asia ja sen propagandakoneistolla onkin merkittävä vaikutus. Nyt presidentiksi on uudistusmielisen Khatamin jälkeen valittu super-konservatiivi Mahmoud Ahmadinejad.

IRI999c.jpgvstory.iran.voters.ap.jpg

Iranin kannalta tilanne on varsin erilainen kun edellisissä presidentinvaaleissa, joissa uudistusmieliset voittivat. Nyt maan rajojen ulkopuolella on siihen vähintäänkin nurjasti suhtautuvan suurvallan armeija. Shaahin vallasta syössyt vallankumousliike, joka Irania edelleen hallitsee sai lopullisen voimansa pitkälti USAn vastaisuudesta. Nyt USA on naapurimaassa näyttänyt, että tarvittaessa se kykenee todella aggressiiviseen voimapolitiikkaan, jopa hyökkäyssotaan. Iraninkin kohdalla on puhuttu jopa voimakeinojen käytöstä.

USA vastaisuudellaan vanhoilliset ovat nyt saaneet kansan taakseen, koska iranilaisen silmissä voi tosiaan vaikuttaa siltä, että aggressiivinen ristiretkiarmeija odottaa vain tilaisuutta tulla maahan. Ainakin kun sitä, joka moskeijassa toistetaan. Voittaja Mahmoud Ahmadinejad väitti ettei hän juurikaan laittanut rahoja vaalikampanjaan, mutta juuri voimakkaiden konnservatiivi uskonnollisten piirien ja moskeijaverkoston tuki antoi hänelle tarvittavan voiman.

Miehen persoonaan tutustuessani huomasin hauskan kuriositeetin. Hänet tunnetaan seuraavista ominaisuuksista (tai hänen julkinen imagonsa on) reilu, vaatimaton kansan mies, korruption vastustaja, uskonnolinen jne. siis oikea "man of the people". Pitkälti samanlaisia teesejähän GW Bush on itsestään tuonut ilmi, hyvin samankaltaista populismia siis. Saiko Iran nyt siis oman Bushin?

Ehkäpä länsi siis ihan omalla politiikallaan antoi potkua takaiskuun Iranin uudistuksille.