Suomi saamassa ilmaiskusta selvityksen Israelilta
Julkaistu 08.09.2006, klo 18.28 (päivitetty 08.09.2006, klo 19.26)

Israel on saanut valmiiksi raporttinsa YK-sotilastarkkailijoiden kuolemaan johtaneesta ilmaiskusta. TV-uutisten tietojen mukaan raporttia ei ole vielä kuitenkaan luovutettu Suomen hallitukselle.
Raportti ilmeisesti luovutetaan sapatin jälkeen alkuviikosta Israelissa yhtäaikaisesti kaikkien niiden maiden edustajille, joiden sotilaita sai surmansa ilmaiskussa heinäkuun lopussa.

Surmansa saanut suomalainen sotilastarkkailija haudataan sunnuntaina.

Aivan. Israelin ja USAn tekemät murhat ja kidutukset tulisi tuomita terrorismiksi samoin kuin tehdään Hezboallahin, Al-Qaedan tai muiden toimijoiden terrorille.

Tahallinen ulkopuolisen tappo on aina terrori-isku. Tämäkin suomalaisen tappo oli terrorismia, se ei ollut harhalaukaus.

Olisin täysin tyytyväinen jos Israelin selvityksessä lukisi:

Olemme vilpittömästi pahoillamme. Pyydämme ehdoitta anteeksi oikeutettua tehtäväänsä suorittaneen sotilaanne kuolemaa, jonka armeijassamme väärin tekevät elementit suorittivat.

Aiomme tulevaisuudessa käydä taistelua myös oman armeijamme sisällä, jotta tällaisia murhenäytelmiä ei enään koskaan tapahtuisi viattomille, jotka yrittävät ylläpitää rauhaa pohjoisella rajallammme ja toimia välikappaleina tilanteissa, joissa me ja naapurikansat emme siihen aina kykene.

Kun taistelemme terrorismia vastaan, emme itse voi harjoittaa sitä. Sitoudumme myös vaadittaviin korvauksiin täydellisesti.


Sopiva korvaus olisi esimerkiksi samanlainen, mitä Natsi-Saksan leireillä kuolleiden omaiset ovat Saksalta saaneet.

Siltikin haluan toisen maailmansodan jälkiselvittelyjen, joihin Israelin perustaminenkin tavallaan kuuluu liittyvien väestönsiirtojen loppuvan. Pakolaisuudessa elävien palestiinalaisten ja Gazan (miksei muunkin arabimaailman) juutalaisten tulee saada muuttaa koteihinsa ja ne, joilla kodit on pitää ne.

Rauhaan tarvitaan vain riittävän kokoinen puolueeton armeija, joka rankaisee lain tai rauhan rikkojia poliisin tavoin. Miellyttävä rauha on mahdollista vain ruohonjuuritason ihmisestä ihmiselle tapahtuvan vähittäisen vihanpidon lopettamista. Tästä näin Bosniassa paljon esimerkkejä, joita voisi soveltaa Palestiinassakin.

Aina löytyy riittävän rohkeita ihmisiä, jotka sanovat: "Minun jalkapallojoukkueessani kaikki saavat pelata", "Alan rakentaa tuota tuhottua taloa uudestaan, joka ennen oli meille kaikille tärkeä", "Perustan lapsillemme yhteisen kerhon, jotta oppivat tuntemaan yhteisen historiamme" jne. jne. jne. Puhumattakaan kauppamiehistä, jotka nopeasti löytävät kulttuurirajat ylittävän yhteisen kielen paikasta riippumatta.

PA, Israelin hallitus ja kaikki muut maailman hallitukset ovat täynnä vain valehtelevia poliitikkoja, jotka kiihottavat ihmisiä vihaan mikäli saavat sillä valtaa/ääniä riippumatta hallitusmuodosta. On pelkkää silmänlumetta, että vain ns. demokratioissa voisi luoda uran poliitikkona.

off topic:
Balkanin alueen juutalaiset ovat uhattuja muslimitaustaisten taholta Israel-Arabi konfliktin vuoksi ja muiden taholta esim. Herzegovinaa laajalti asuttavien kroaattifasistien vuoksi. Serbiasta en niin tiedä kun en siellä ehtinyt käydä. Tästä esimerkkinä mainittakoon suositun ohjaajan Sarajevon filmifestivaaleilla käyttämä paita, jossa Israelin lippu oli häpäisty laittamalla daavidin tähden paikalle hakaristi. Olen jo lähettänyt miehelle asiasta meilitse neg. palautetta.

Monien kaupunkien synagogat ovat joko tuhottuja tai ilman seurakuntaa ihmisten paettua. Jossain taas kuten Mostarissa joku oli ensin tehnyt muistolaatan tuhotulle synagogalle. Joku toinen liittynyt ja kunnostanut viereisen vajan pieneksi rukoushuoneeksi. Eikä varmaan kestä kauaakaan kun joku ulkopuolinen huomaa positiivisella tavalla yrityksen ja huomauttaa muille, että toisella puolella on aina ollut moskeija ja toisella kirkko sekä tässä kulmassa synagoga. Eiköhän rakenneta kaikki kuntoon.

Onneksi nykyään turistien suosimalla Bracin saarella Kroatiassa tapasin juutalaisyhdyskunnan, jonka asema ei oikeastaan ollut muuttunut, koska saarelaiset ovat ensisijaisesti "saarelaisia" ja vasta sitten kroaatteja. Siellä ei politisoitunut uskonto, kommunismin aika, yltiönationalismi tai mikään muukaan ollut päässyt turmelemaan erilaisten ihmisten ainutlaatuista kykyä tulla toimeen keskenään mikäli vihaa ei tarkoituksellisesti kylvetä.

Ihmiset kyllä tulevat toimeen keskenään. Hallitukset, poliitikot, politisoituneet uskonnolliset hihhulit taas eivät.

Matkaan, josta itse oppi paljon on vaikea olla palaamatta. Varsinkin kun matka itselle merkitsee omassa elämässä ison aikakauden loppua ja kipeää eroa sen päätteeksi.

Tässä vielä pari ihan itse kuvattua U-tube juttua: